Followers

THE MOST INTERESTING FACTS ABOUT FOOD



Salam Hari Jumaat...
Seronoknye...dah nak weekend dah :11:

Hari nie aku nak story mory pasal makanan..
:34::46::43::42::38::37::35::41::45:

Tapi bukan la jenis2 makanan kat dunia nie..
Cuma berkenaan fakta2 yang aku jumpe masa tengah sesaja search kat Pakcik Google...
Cam menarik jek untuk aku kongsikan dengan korang...
 



Ngeri kan :face53: besar betol burger dia!!


Ok2..scroll bawah ek kalo nak tau fakta2 yang aku jumpe..hehe

:43: Nama bawang (onion) diambil sempena perkataan latin yang bermaksud mutiara yang besar!!
 


:43: Adalah dikatakan aiskrim ialah sebenarnya makanan di negara China..
 


 
:43: Separuh daripada populasi penduduk dunia hidup dengan bergantung kepada ruji nasik..
 


 
:43: Bagi setiap 1 liter air minuman, terdapat 100ribu bakteria di dalamnya..
 


 
:43: Adakalanya buah2 an & sayuran disimpan secara sejuk beku adalah lebih baik & elok keadaannya daripada yang segar..
 


 
:43: Oleh kerana garam sangat susah dijumpai pada masa silam..ia begitu berharga & digunakan sebagai matawang..
 



:43: Mayonis dikatakan hasil ciptaan seorang chef yang bertugas dengan Duke de Richelieu dari perancis pada tahun 1756..
 



:43: Di Perancis, masyarakatnya akan mengambil siput babi sebagai makanan sebanyak 500juta setahun..
 



:43: Kononnya kedai makanan segera bukanlah baru kepada dunia kita sebaliknya zaman silam juga telah ada kerana adanya tinggalan kedai2 sebegini di lokasi2 sejarah yang telah runtuh..
 



:43: Tambahan susu kepada kopi begitu popular pada tahun 1680an apabila seorang ahli perubatan Perancis mengesyorkan bahawa 'Cafe Au Lait' digunakan untuk tujuan perubatan..
 



:43: Krim adalah lebih ringan daripada susu..

:43: Sepanjang hidupnya secara purata seorang manusia akan memakan 35tan makanan..
 



:43: Percaya atau tidak, air kelapa boleh digunakan untuk menggantikan plasma darah..



Erm...macam2 kan fakta tentang food nie..huhu..
Makanan penting untuk kita teruskan hidup..
Tapi kekadang aku ada gak dengar orang cakap hidup adalah untuk makan..hahaha




Terima Kasih Kerana Membaca ^_^

1 orang berminat cerita nie:

Iera Afzu said...

Hello there. Nice blog you have. Come join this? Thanks :) http://dafinz.blogspot.com/2011/12/contest-dialog-dafin.html




Segala Yang Tertulis Adalah Hak Milik Nora Aziela