Followers

Baik Buruk Baby Walker

Assalamualaikum..

Lama post ni terperap dalam draft..Ziela post jugak la..haha..
Kesian Hanis..kenapa dengan Hanis?
Oh takde pape dengan dia..cuma Ziela kesian kan dia selalu terperap je kat rumah..Biasa la..kami berdua jauh dari papa Hanis..jadinya..bila mama sorang nak bawak Hanis keluar..alahai...bercinta la..Bukan apa..mama nak drive..then mama nak control Hanis kat sebelah tu..aduhai...Actually dia tak la meronta ke apa..cuma dia mudah bosan...Kadang bagi mainan pun..dia baling ke bawah..dah satu kerja mama nak berhenti tepi..menunduk cari mainan dia..huhu

Maka nye..terperap la kami berdua dalam rumah..everytime Ziela cuti pun just melayan dia kat rumah..Kadang2 je..bila terrr rajin Ziela akan bawak dia keluar..tu pun...haha..bawak pergi supermarket beli susu n pampers beliau..haha..


Hanis memang anak yang aktif...walau belum pandai jalan pun...
dia tetap aktif ke sana sini meniarap 1 rumah dan bila di letakkan dalam baby walker dia tu..

Okey..sebenarnya post kali ni Ziela nak bercerita tentang baby walker..
Ziela memang beli baby walker ni...walaupun orang kata tak elok untuk baby..


Ramai orang bercakap dan beritahu yang penggunaan baby walker ni sangat2 tak bagus untuk perkembangan baby..
Baby walker boleh memberi keburukan kepada motor development dan mental development baby..
~ usia 4 bulan dah meniarap ~

Baby sepatutnya diberi peluang belajar tuk meniarap, merangkak dan duduk sebelum pandai berjalan..

~ usia 8 bulan dah pandai duduk sendiri ~

Sebenarnya kebanyakan ibu suka meletakkan anak ke dalam walker sebab nak memudahkan si ibu untuk buat kerja lain dan membiarkan anak meneroka menggunakan walker..

Ya..dan itu lah tujuan Ziela beli baby walker ni untuk Hanis..
Untuk ibu yang berjauhan dengan si suami..macamana la Ziela nak handle anak sambil bersilat kat dapur kan...
So nak tak nak Ziela terpaksa la letak Hanis dalam baby walker..
tapi Ziela had kan masa untuk jangka masa sekejapan sahaja...
Selebihnya biarkan dia belajar meniarap, merangkak sendiri..

~ time makan pun letak Hanis dalam walker sebab senang nak control..hehe ~
Walau apa-apa pun kalau kita nak yang terbaik untuk si anak...pada pandangan Ziela biarla galakkan dia using her own motor skill..
Belajar step by step..dari meniarap, merangkak then duduk sebelum pandai berjalan..

Wassalam..

Lagi Berkenaan Baby Walker ~~


Terima Kasih Kerana Membaca ^_^

0 orang berminat cerita nie:




Segala Yang Tertulis Adalah Hak Milik Nora Aziela